SOUDEK VÍNA - dort pro tchána k šedesátinám....
Potřebné ingredience
Rozpis na jednopatrový kulatý ( tento jsem dělala z trojité dávky ) :KORPUS : 14 dkg cukru, 4 žloutky, 2-3 lžíce vody, 2-3 lžíce kakaa, 7 dkg polohrubé mouky, 1/2 PDP, špetička soli, sníh ze 4 bílků.KRÉM : Na kaši - 6 dkg másla nebo Hery, 6 dkg hrubé mouky, 4 dcl mléka, 2 vejce. Dále 20 dkg másla nebo Hery, 20 dkg cukru, 3-5 dkg kakaa.
Postup přípravy
KRÉM : uvaříme si kaši z mléka, másla, vajec a hrubé mouky ( aby se neudělaly hrudky, dám do kastrůlku jen část mléka s již rozpuštěným máslem a když se to téměř vaří, vliju k tomu zbytek mléka s rozmíchanou moukou a vejci a míchám do zhoustnutí - může se i použít ruční šlehač - pak je to opravdu krásně hlaďoučké.) Kaše musí zcela vychladnout. Vyšleháme Máslo nebo Heru, cukr a kakao. Spojíme obě hmoty.
Vychladlý korpus podélně rozkrojíme ( já abych zbytečně nedrobila, peču si 2 nebo 3 tenčí části, které dám na sebe, takže nic nerozkrajuji ). Pokapeme rumem, potřeme krémem a poklademe podélně rozkrojenými banány. Celý dort potřeme krémem, potáhneme marcipánovou hmotou a dozdobíme dle vlastní fantazie.
Abych se nechlubila cizím peřím - inspiraci jsem našla zde http://milza.rajce.idnes.cz/Dorty/images/PICT2195.jpg, na těchto stránkách je spousta náááádherných dortů.....http://www.rajce.idnes.cz/
Podle výše popsaného postupu si upečeme dortové korpusy.... Já jsem tentokrát dělala trojitou dávku těsta a upekla jsem si 3 tenčí patra ve veliké formě ( průměr 30 cm )
Každé patro pocákáme rumem ( já používám 20ml stříkačku ) , pomažeme krémem a poklademe podélně rozkrojenými banány. Postup opakujeme a celý dort pomažeme krémem. Protože je dort díky banánům velmi těžký, promazávejte a zdobte již na podnose - já si dám na podnos dekorační ubrousek, pak si nastříhám 4 proužky pečícího papíru, které dám do tvaru čtverce a na to položím dort. Když mám vše promazané a potažené marcipánem, opatrně vyjmu pečící papíry a vše je krásně čisté.....
Potahovací hmota z čokolády : podle toho, jak chcete mít hmotu tmavou - pokud použijete pouze čokolády na vaření, po přidání kukuřičného sirupu to ještě ztmavne a budete to mít téměř černé.... Takto tmavá hmota vznikla ze 2 bílých Orionek a 1 čokolády na vaření..... Čokolády rozpustíte ve vodní lázni a pak přidáte kukuřičný sirup ( na 1 čokoládu, 2 lžíce sirupu )
Použila jsem tento Kukuřičný sirup - je k sehnání v obchodech se Zdravou výživou a stojí kolem 50,-Kč... Výhodou je, že se tato potahovací hmota narozdíl od mléčného marcipánu na dortu neroztéká a má i velmi dobrou chuť - chutná jako kupované karamelky.....
Vzniklou hmotu rozetřeme na plech vyložený potravinovou fólií nebo alobalem a necháme zatuhnout. Pak srolujeme tak, aby nám vznikla šiška čokolády. Nesmí zatuhnout úplně, špatně by se pak rozvalovala - stačí tak 1/2 až 3/4 hodinky.
Hmotu rozvalujte mezi 2 mikrotenovými pytlíky - já si rozstříhla pytlík do koše - potřebovala jsem velikou placku.....
Rozválejte na tenko a pak pomocí pytlíku opatrně přeneste na dort. Já jsem si pro jistotu zavolala na pomoc manžela.... :-)
Hmotu uhladíme, dbáme na to, aby i hrany byly pěkně hladké a neobjevily se nějaké nesrovnalosti.
Přebytečnou hmotu odkrojíme a protože už nebudeme dělat nic "špinavého", můžeme vyjmout pečící papír.
...tady jsem už připevnila i horní "rantlík"....
Ulomila jsem si špejli tak, aby měla stejnou výšku jako dort a začala jsem vymačkávat rýhy.....
Moje milá skorošvagrová si vyhrála s marcipánovými figurkami z mléčné mandlové hmoty ( 1:1 cukr moučka + sušené mléko, mandlové aroma, pár lžiček vody, kapka oleje, barvivo ).... Figurky tvořila pár dní před výrobou dortu, v den zdobení by se to jen těžko zvládalo, s tímto se mořila asi 8 hodin.... )
...a tady už je téměř hotovo, z béžové mandlové hmoty jsem vykrájela proužky, na prostřední jsem čokoládou napsala nápis : "Archivní - vyzrálé - čím starší, tím lepší ! " .....
....Vedle "našeho dědy" jsem ještě bílou čokoládou napsala "Ročník 1948" - ale to už jsem zapomněla vyfotit a teď už je dort zbaštěný.....
Hodně zdaru a radost z pečení přeje LUCKA !!!
Detail dědy....
Detail soudku vína....
Detail vinné révy.....
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé